Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartalomjegyzék:

LEVESEK

Gombakrémleves

Krumplis-póréhagymás krémleves

FŐÉTELEK

Töltött karalábé

Édes-savanyú sertéshús

SALÁTÁK

Brokkolisaláta

Tésztasaláta kígyóuborkával és kaporral

Mozzarellás tésztasaláta

A MÁRTOGATÁS ÖRÖMEI

Répaszósz mogyoróval

Paprikaszósz

Céklaszószok

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK

Rizsfelfújt ( Rizskók, Rizskoch )

Szezámmagos rúd (pogácsa)

Reszelt túrós

Bodzás muffin

Palacsintatészta készítése (kezdőknek)

Bodzavirágos palacsinta

Bodzavirág bundában

ITALOK - TÉLIRE IS

Bodzaszörp télire

Bodzaital

Bodzaszirup

Bodzaszörp (Smohai Ferenc receptje)

 

 

 LEVESEK

 

GombakrémlevesKép

Hozzávalók: 40dkg gomba, 6dkg vaj, 3 tört fokhagymagerezd, 4 evőkanál liszt, 1 lit csirkeleves-alap, 250ml tejszín, só, őrölt bors.

A gombát alaposan megtisztítjuk, feldaraboljuk. A vajat megforrósítjuk és a gombát meg a fokhagymát beleforgatjuk., majd kb öt perc alatt puhára pároljuk. Liszttel meghintjük, egy percig kevergetve pirítjuk, majd a húsleves alapot hozzáöntjük. Simára keverjük, majd fedő alatt , kis lángon 10 percig főzzük. Miután picit hűlt, turmixgépben apránként pépesítjük. (Én szoktam pár darabot egészben meghagyni, amit turmixolás után visszateszek a levesbe.) Ezután visszaöntjük a fazékba, hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint megborsozzuk, szükség szerint után sózzuk. Alaposan átmelegítjük, anélkül, hogy felforralnánk. Aki szereti a pikánsabb ízeket kis citromlével ízesítheti. Tálaláskor, nagyon apróra vágott petrezselyem zölddel megszórhatjuk, így még frissebb, zamatosabb, kerekebb ízt kapunk.

Jó étvágyat!

Krumplis-póréhagymás krémlevesKép

(Vichyssoise - ezt a ma már klasszikusnak mondható krémlevest először a New York-i Ritz-Carlton Szállodában készítették. Hagyományosan jól lehűtve kínálják.)

Hozzávalók: 6dkg vaj, 1 hosszú szál, karikára vágott póréhagyma, 2 nagy szem kockákra vágott burgonya, 8dl csirkeleves alap, 2 dl tej, só, őrölt bors, tejszín vagy tejföl, 1csokor snidling.

Az összedarabolt póréhagymát kis lángon kevergetve megpároljuk, de nem pirítjuk meg. Belerakjuk a bugonyát,, a csirkelevessel felengedjük. Kb 20 percig főzzük, utána a tejet is beleöntjük, sózzuk, ha még szükséges sózzuk. Apránként összeturmixoljuk. Tálaláskor 1 kanálka tejszínnel vagy tejföllel ízesítjük, megszórjuk snidlinggel. Forrón és lehűtve egyaránt nagyon finom.

 

állatos sorelválasztók

 

 

FŐÉTELEK

Töltött karalábé Kép

Hozzávalók: 8 karalábé, 40 dkg darált hús, 4 ek. zsemlemorzsa, 2dl félig főtt rizs 2dl tej, 2 ek. liszt, só, bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj, 1 tojás.

Elkészítés: A karalábékat meghámozzuk, a belsejüket kivájjuk, gyengén sós vízben félig puhára főzzük. A finomra darált húst törött borssal, sóval, a zsemlemorzsával, a félig főtt rizzsel és a tojással jól összekeverjük, majd megtöltjük vele a kivájt és félig főtt karalábéfejeket. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, beleállítjuk a megtöltött karalábékat, ha maradt a töltelékből, gombócokat formálunk belőlük, azt is a karalábéfejek közé tesszük, majd rászórjuk a leforrázott, lecsurgatott, majd összevágott leveleket és kivájt részeket, felöntjük vízzel vagy csontlével, s fedő alatt puhára pároljuk. A megpuhult karalábékat tálra rakjuk, a levét nagyon világos, vajas rántással főzelékszerűen besűrítjük, a tejjel föleresztjük, a karalábéra öntjük, forrón tálaljuk. (A rántás helyett lehet tejfölös habarást is alkalmazni.)

 

Édes-savanyú sertéshús Kép

Hozzávalók: a marinádhoz-1 kisebb tojás, 2 ek. liszt, 1 tk. szójaszósz. Továbbá: 250gr kis kockákra vágott sovány sertéshús, 4 ek. olaj, fél ek. ketchup, 1 ek. cukor, 1 tk. ecet, fél darabolt ananász (lehet konzerv is).

Elkészítés: Keverjük össze a tojást, a lisztet, a szójaszószt. Ebbe a marinádba forgassuk bele a húskockákat. Egy serpenyőbe forrósítsunk fel kb. 2 ek. olajat, ebben süssük ropogósra a húst, majd szedjük ki a serpenyőből. Öntsük a maradék olajat, ketchupot, cukrot, ecetet a serpenyőbe és állandó keverés mellett melegítsük fel. A feldarabolt ananászt és a megsütött húst tegyük ebbe a szószba. Melegítsük fel az egészet. Főtt rizzsel tálaljuk.

Megj. - a sertéshúst helyettesíthetjük csirkemellel, vagy pulyka felsőcombfilével. Nekem az utóbbi a legtutibb!

 

 

 SALÁTÁK

Brokkolisaláta Kép

Hozzávalók: 20dkg brokkoli, só, 1 fej lollo rosso saláta ,1 köteg rukola saláta,10 szem apró krumpli, 1 darabka gyömbér, 2 ek.borecet, 4ek.olívaolaj, 1csokor újhagyma, 10dkg dió, őrölt fekete bors.

A brokkolit rózsáira bontjuk, megmossuk és enyhén sós vízben roppanósra főzzük, lecsöpögtetjük. Megtisztítjuk és megmossuk a salátákat, lecsöpögtetjük vagy salátacentrifugával kiszárítjuk, levelekre bontjuk. A burgonyát héjastól puhára főzzük, meghámozzuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, tálba tesszük, meglocsoljuk ecettel és villával folyamatosan kevergetve, hozzáadjuk az olívaolajat. Az újhagymákat felkarikázzuk, majd az öntethez adjuk. A salátát 4 tányérra elosztjuk, hozzáadjuk a még mindig meleg krumplit és brokkolit, minden tányért megszórunk feldarabolt dióbéllel, meglocsoljuk az öntettel,teszünk rá egy kis borsot, és már tálaljuk is.

Jó étvágyat!

Tésztasaláta kígyóuborkával és kaporral

                  = Ircsi kérésére =  Kép

Hozzávalók: kb. 30dkg főtt orsótészta (durumbúzából szoktam, mert sokkal nagyobb a rosttartalma, sokkal egészségesebb, mint a hagyományos tészta), 2 db főtt tojás, 10dkg sonka, kb fél rúd kígyóuborka, 1 pohár natúr joghurt, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál majonéz, só, bors, 1 teáskanál szárított kaporlevél, ha nincs friss, amiből egy evőkanállal szükséges.

A joghurtot összekeverjük  a tejföllel, majonézzel, a fűszerekkel, amiket ízlés szerint adagolunk, majd ezt az öntetet rátesszük a megfőtt és kihűlt orsó tésztára, összekeverjük. A kígyóuborkát apró kockákra daraboljuk, hozzávegyítjük a tésztához, majd ugyanígy járunk el a tojással is, csak azt óvatosabban keverjük bele, hogy minél kevésbé törjön össze. Tetejét díszíthetjük uborkaforgácsokkal, s aki szereti a csípős ízeket, az tehet rá néhány erős paprika karikát. Másnap fogyasztva finomabb, az ízek tökéletesen összeérnek.

Kellemes konyhatündérkedést!

Mozzarellás tésztasaláta Kép

Hozzávalók: kb. 20 dkg tollszártészta, 20 dkg apró, vagy koktélparadicsom, 3 közepes fej vöröshagyma, 1/2 fej római saláta, 3 csomag 125 gr-os mozzarella sajt, a csokor bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál világos balzsamecet, 2 evőkanál fehérborecet, cukor, 4evőkanál olívaolaj, 8 dkg papírvékonyra szeletelt szalámi, só, őrölt bors.

A tollszártésztát kifőzzük, a nagyobb paradicsomokat kettévágjuk, a megtisztított vöröshagymákat vékonyan felkarikázzuk, a salátaleveleket csíkokra metéljük, a mozzarella sajtgolyókat lecsöpögtetjük, szeletekre vágjuk és pikkelyszerűen lerakjuk egy nagyméretű tálba, körbe a tál peremén. A megmosott, lerázott bazsalikomleveleket felaprítjuk, a fokhagymát átpréseljük,, majd elkeverjük az ecettel, sóval, borssal és ízlés szerinti mennyiségű cukorral. Beledolgozzuk az olajat és beleforgatjuk a bazsalikomot. A tésztát a a paradicsommal, a vöröshagymával, a salátával, a szalámival és a mártással (vinagrette) óvatosan összekeverjük. Lefedve állni hagyjuk kicsit, majd utánaízesítjük. végül a tésztasalátát a mozzarellaszeletekkel körbebélelt tálba halmozzuk. 

 

 

állatos sorelválasztók

 

 

Répaszósz mogyoróval

Hozzávalók: 5 dkg őrölt mogyoró, 30 dkg sárgarépa, bő egy dl zöldségleves (esetleg leveskockából), 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 késhegynyi római kömény, fekete bors, kevés só, 1 ek. citromlé.

Az őrölt mogyorót zsiradék hozzáadása nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben, míg illatozni nem kezd. Ügyeljünk arra, hogy ne barnuljon megtúlságosan, mert keserűvé válik. Ezután hagyjuk kihűlni.

Időközben tisztítsuk meg a répát, mossuk meg és vágjuk apró darabokra. A zöldséglevest forraljuk fel és a répát lefedve kb 15 perc alatt főzzük puhára benne.

A répát egy kis főzőlével együtt pépesítsük a turmixgépben,vagy merülő mixerrel. Keverjük bele a mogyorót, és hevítsük az így kapott szószt forrpontig. Ízesítsük a szószt a fűszerekkel meg a citromlével és forrón tálaljuk.

Jól illik burgonya -és tészta ételekhez.

Jó étvágyat!

Paprikaszósz

Hozzávalók: 1/2 kg piros és sárga húsú paprika, 2,5 dl zöldségleves, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, kevés só, édesnemes pirospaprika, fekete bors, 1 késhegynyi kakukkfű, 1 ek. felaprított zöldpetrezselyem.

A paprikát vágjuk félbe, távolítsuk el a csumáját, az ereit, majd mossuk meg és aprítsuk fel.

A zöldséglevest forraljuk fel egy lábasban, a feldarabolt paprikát lefedve kb. 5 percig főzzük benne. Ezután szűrőkanállal szedjük ki, és csepegtessük le. Óvatosan húzzuk le a héját.

A paprikadarabokat tegyük a turmixgépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, a fűszereket,az  olajat , majd a legnagyobb fokozaton turmixoljuk össze az egészet. Az így kapott szószt ízesítsük, töltsük tálkába, majd forrón tálaljuk.

Csak ügyesen!

Céklaszószok

Tormás céklaszósz

  • Hozzávalók: 20dkg csípős reszelt torma 2 ek tejföl, 1 kisebb cékla.
  • Elkészítés: A céklát lereszeljük élverejük a tejföllel, tormával.
  • Tálalás: sült marha hús vagy füstölt makréla mellé

Mustáros-tormás céklaszósz

  • Hozzávalók: 3 ek frissen reszelt torma, 1 kis cékla, 2dl tejföl, 1tk Dijoni mustár
  • Elkészítés: a céklát meghámozzuk és lereszeljük, a tejfölt elkeverjük a mustárral, hozzáadjuk a reszelt tormát és céklát. Jól elkeverjük.
  • Tálalás: sült sertés szeletekhez,  sült pulykához, főtt sonkához

Vodkás céklaszósz

  • Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1 tk reszelt torma, 10 dkg főtt cékla, 2 tk vodka.
  • Elkészítés: A tejfölt habosra verjük a vodkával és a tormával. A főtt céklát apróra vágjuk (Tipp: robot géppel hamarabb fel tudjuk vágni – de ne pürézzük, maradjon kissé darabos)
  • Tálalás: fenséges füstölt lazaccal. 

Szójás céklaszósz

  • Hozzávalók:  20 dkg cékla, 2 tk balzsamecet, 1 ek szójaszósz, fél csésze víz
  • Elkészítés: a céklát megfőttük vagy megsütjük majd pürézzük a többi hozzávalóval
  • Tálalás: grillezett hal mellé

Gyömbéres céklaszósz

  • Hozzávalók: 3 közepes cékla, 3cm gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek tejföl
  • Elkészítés: a céklát a gyömbérrel és a fokhagymával megsütjük (fedő alatta). Amikor kihűlt, megpucoljuk, egy robotgéppel eldolgozzuk. Tálalás előtt felmelegítjük, bele keverjük a tejfölt.
  • Tálalás: nagyon finom ázsiai jellegű grillezett halak mellé

Almás céklaszósz

  • Hozzávalók: 1 szál torma, 2 pucolt alma kockákra vágva, 3 cékla
  • Elkészítés: A céklát kockákra vágjuk, megfőzzük. Közben az almát és a frissen reszelt tormát a vajban megpuhítjuk. Robotgéppel eldolgozzuk.
  • Tálalás:  füstölt sonka, grillezett sertéshús mellé

Narancsos céklaszósz

  • Hozzávalók: 2 közepes főtt cékla, 1 ek barna cukor, 2 ek kukoricaliszt, só, bors, 1 ek vaj, 1 csésze narancslé
  • Elkészítés: a cukrot, vajat és lisztet  a tűzhelyen  állandó kevergetés közben elkeverjük, majd lassan hozzáöntjük a narancslevet. Elkeverjük. A céklát nagyon apró darabokra vágjuk (vagy robotgéppel kicsit eldolgozzuk) – hozzáadjuk a mártáshoz és sűrű szósszá keverjük.
  • Tálalás: ideális sült kacsához vagy libához .

 

állatos sorelválasztók

 

 

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK

 Rizsfelfújt azaz RizskókKép

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 8 dl tej, 1 cs vaníliás cukor, só, 3 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 1/2 citrom, aki szereti:egy maroknyi kiáztatott és lecsepegtetett mazsola.

A vaníliás cukorral és egy csipet sóval ízesített tejben megfőzzük a megmosott rizst (15-20 perc). A vajat a cukorral, a tojások sárgájával és a citrom reszelt héjával jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a félig kihűlt rizshez. Aki szereti keverhet hozzá mazsolát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a rizses masszába, először csak a felét, hogy lazuljon a rizs, azután meg a többit, így könnyedebb, levegősebb lesz a masszánk.

A tepsit vagy a jénai edényt, amiben sütjük, vajjal kikenjük, majd megszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a masszát, majd mérsékelt hőfokon  szép pirosra sütjük.

Vaníliás porcukorral, gyümölcsszörppel, baracklekvárral ,esetleg vanília- vagy csokiöntettel tálaljuk, természetesen felkockázás után.

Jó étvágyat!

Szezámmagos rúdKép

Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró (próbáltam már feta sajttal is - fini! ), 20 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, üres serpenyőben enyhén átpirított szezámmag, só.

A tehéntúrót jól áttörjük, átdolgozzuk, elkeverjük a vajjal, sóval (elég sokat felvesz, érdemes megkóstolni, hogy biztosan ne legyen sótlan a végeredmény), majd összedolgozzuk a liszttel. A tésztát kb. 1cm vastagra nyújtjuk, ujjnyi szszéles , 8-10 cm hosszú rudakra vágjuk. Megkenjük tojássárgájával, meghintjük a pirított Kép szezámmaggal, de lehet köménymaggal is. Sütőlemezre téve, magas hőfokon hirtelen világosra sütjük. Pogácsákat is lehet ebből a tésztából szaggatni, mint ahogy a fenti fotón láthatóan én meg is tettem.

   ...így sül...

Kellemes konyhatündérkedést!

Reszelt túrósKép

Hozzávalók: a tésztához - 40dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 tojássárgája, fél csomag sütőpor, 1 csomag vanilin cukor, 3 evőkanál kakaópor, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt. A krémhez - 50 dkg túró, 2 csomag vanilin cukor, 15 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 4 tojássárgája, 5 tojásfehérje (idekerül a tésztánál megmaradt is).

A tésztához valókat összegyúrjuk, ketté osztjuk, majd egyenként cipókká formáljuk. Frissen tartó fóliába csomagolva, legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Ezalatt elkészítjük a krémet: - A túrót villával jól áttörjük, a vanilin cukrot, a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet jól kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a túróba forgatjuk. Az egyik cipót egy kivajazott, liszttel behintet tepsibe reszeljük (a nagy lyukú reszelőt használjuk), a túrókrémet rásimítjuk. A másik cipót a túrókrémre reszeljük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 percig sütjük, tűpróbával teszteljük , hogy kész-e .

A túróba keverhetünk áztatott mazsolát, vagy a túrókrém tetejére szórhatunk darabolt idénygyümölcsöt - mint a meggy, barack, stb. - ezután reszelve rá a második cipót. Így még ízletesebbé, változatosabbá tehetjük.

Tálaláskor kockákra vágjuk és megszórjuk porcukorral.

 

 

Bodzás muffin Kép

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg margarin, 2 tojás, 9 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 dl tej, 7 kanál bodzaszörp, 1 citrom héja, fél citrom leve, 3 tányér bodza virága

Elkészítés:A megolvasztott margarint habosra keverjük a cukorral, a csipet sóval, a citrom héjával és levével. Utána beletesszük a két tojást, a tejet és a szörpöt, beleszitáljuk a sütőporos lisztet, végül hozzáadjuk a virágokat. 25-30 percig (tûpróba!) sütjük, 180 fokon.

 

 

Palacsintatészta készítése (kezdőknek)Kép

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tojás, 3dl tej, 1 kanálka cukor (el is hagyható!), egy pici só, olaj a kisütéshez.

Elkészítés: Egy dl tejet elkeverünk  2 tojással, a cukorral, egy csipet sóval, teszünk bele 25 dkg lisztet, jól eldolgozzuk, majd feleresztjük annyi tejjel, esetleg szénsavas vízzel, hogy se híg se túl sűrű ne legyen. Jól összekeverjük. Ebből a mennyiségből kb. 18-20 palacsintát süthetünk.

A palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanál olajat, s ha jó forró, agy tejmerőkanálnyi tésztát öntsünk bele. A sütőt körbe mozgatva folyassuk szét a tésztát, mindkét felét süssük szép pirosra.

A kisütött palacsintákat tölthetjük gyümölcslekvárral, cukorral - tojássárgával - mazsolával elkevert tehéntúróval, cukros darált dióval, tejjel leforrázott cukros darált mákkal, vanília- csokoládé- stb. krémmel, cukrozott kakaóporral, fahéjas cukorral, reszelt -dinsztelt-fahéjas-mazsolás almával, stb.

 

 

Bodzavirágos palacsinta Kép

Hozzávalók: tojás, liszt, tej, só, cukor, szénsavas víz, olvasztott vaj a sütéshez, 1-2 fej bodzavirág

Elkészítés: Sűrű palacsintatésztát készítünk. A bodzavirágot megmossuk, leszedegetjük a száráról és az ereiről, papírtörlőn leszárítjuk és a tésztába keverjük. Olvasztott vajon sütjük.

 

 

Bodzavirág bundában

Hozzávalók: bodzavirág, tojás, tej, liszt, cukor, olaj

Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmosom, lecsepegtetem. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítek (mint a párizsi szeletnél). Az olajat felforrósítom. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártom, és a forró olajban aranysárgára sütöm. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálalom.

 

állatos
                            sorelválasztók

 

 ITALOK - TÉLIRE  IS 

Kép

 

Bodzaszörp télire

Hozzávalók: 20-30 db bodzavirág, 4 kg kristálycukor, 6 liter víz, 5 egész citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium benzoát

Elkészítés:5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék 0,5 kg kristálycukrot karamellizálom, majd mikor kész az égetett cukor, ráöntök 1 liter vizet (vigyázz, mert fröcskölhet), majd addig forralom, míg a cukor felolvad a vízben. Mikor ez megvan, a kétféle cukros szirupot egyben is összeforralom. Mikor a cukorszirup kihűlt, beleteszem a többi hozzávalót (én a virágot nem mosom meg, hisz épp a legértékesebb alkotórészét mosnám ki belőle, helyette eldugott helyről szedem, ténylegesen a természet lágy öléről). 4-5 napig érlelem, időnként megkeverem. Végül leszűröm és üvegekbe töltöm. 

 

Bodzaital Kép

Hozzávalók: 6 l + 2,5 dl víz, 6 db bodzavirág, 6-8 db citrompótló, 3 db citrom, 1 kg + 25 dkg cukor

Elkészítés:A 6 liter vizet felforraljuk 1 kg cukorral. A maradék 25 dkg cukrot megpirítjuk, és felengedjük 2,5 dl vízzel, majd az előző keverékhez öntjük. Közben megmossuk és leszedjük a virágokat a szárról. Amikor lehűlt a víz, belerakjuk a virágot, a citrompótlót és a karikára vágott citromot. 2 napig hűvös helyen hagyjuk állni, majd leszűrjük, és hűtve fogyasztjuk.

 

 Bodzaszirup

Hozzávalók: 1 l bodzaléhez - bodzabogyók, 60 dkg cukor

Elkészítés: A leszemezett bogyókat szitán átnyomjuk, majd ami a szitán fönnmaradt, azt kevés vízben alaposan átgyúrjuk és kinyomkodjuk, majd a léhez adjuk. Minden liter bodzaléhez 60 dkg cukrot veszünk, felfőzzük, és lassan forraljuk kb. 1 óráig. Üvegekbe öntve, lekötve kigőzöljük.

 

 KépBodzaszörp

Hozzávalók: 10 kg cukor, 5 l víz, 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100), 1,2 dkg benzoesavas nátrium

Elkészítés:10 kg cukorból és 5 l vízből sűrű szirupot főzünk egy legalább 15 literes edényben (nem kell felforralni, csak a cukor olvadjon föl), kihűtjük. Beletesszük az alábbiakat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100). 5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, kicsavarjuk, majd kimossuk. A mosólé 3-4-szeres hígítással iható. A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük. 8-10-szeres hígítással iható. Kb. 11-12 l lesz belőle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele a citromsavval együtt, vagy mélyhűtőben tároljuk a szörpöt levágott tetejű, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.

Smohai Ferenc receptje

 

 

Folyamatos bővítés!